torsdag 23. april 2009
Mine film vaner
Mitt liv som hund
Jeg har fått i oppgave å skrive en film analyse av filen” mitt liv som hund”. Den ble produsert i 1985, og regissøren heter Lasse Hallström. Filmen er svensk og er produsert i Sverige. Filmen er basert på romanen ”mitt liv som hund” av Reidar Jönssons, den ble utgitt i 1983. Den ble godt mottatt blant folk i hele verden, den fikk flere priser i Sverige og så fikk den Golden Globe prisen for beste utenlandske film og den ble nominert til to Oskar priser. Jeg mener temaet i filmen er kjærlighet, men også savn. Han må reise bort fra moren sin så han savner henne.
Filmen handler om en gutt som heter Ingmar Johansson, han er 10 år og han bor sammen med sin syke mor, sin bror og hunden sin. Ingmar og broren krangler mye og han gjør mye dumme ting, dette er ikke bra for moren som har tuberkulose. Til slutt greier ikke moren mer og barna må bort for å få ro, Ingmar blir sendt til onkelen sin som bor på landet i Sverige. Han får flere venner, blant annet jenta saga som ikke vil være jente. De spiller fotball og bokser. Når han kommer tilbake finner han ut at hunden er død og at moren holder på å dø.
Anslaget i ”mitt liv som hund” er i starten da Ingmar sitter i et lite hus i hagen til onkelen sin og har låst døren. Filmen starter med dette og det er et frampek fra ca. midt i filmen. Så får vi se hva som har skjedd før dette klippet, og så forsetter den etter klippet.
Hovedpersonen som heter Ingmar er 10 år. Han gjør mye rare ting og får problemer. Når han kommer til onkelen sin på bygda forandrer han seg og passer bedre inn i miljøet. Han får også mange venner i motsetning til der han kommer fra. Han er veldig glad i hunder, spesielt hunden sin Sicka. Saga er en jente som er ca. like gammel som Ingmar. Hun spiller fotball og bokser, og hun er bedre en de andre guttene i bygda. Det er ikke så mange som vet at hun er jente fordi hun kler seg som en gutt for å passe bedre inn. Etter hvert begynner hun å få pupper og det skaper problemer. Hun blir veldig god venn med Ingmar og dette forholdet går senere over i et kjæreste forhold. Moren er snill mot barna sine, men hun har fått tuberkulose, det gjør at hun ikke kan ta så godt vare på barna sine.
Det er forskjellige miljøer i filmen, vi har det i Stockholm og det på bygda hos onkelen. På bygda kjenner alle og de har et bedre miljø en i Stockholm, der det er et mer bymiljø med dress og rike folk. Handlingen er hentet fra 1980 tallet. Filmen er filmet i tredjeperson og i normalvinkel.
Temaet i filmen er kjærlighet og savn. Jeg mener at budskapet i filmen er at det kan være bedre for noen å bo på landet enn i storby. Jeg synes denne filmen var bra, men ikke noe jeg ville leid meg for å se hjemme i stua. Og sjangeren er heller ikke min stil.
onsdag 22. april 2009
Informasjonsfilm for Sandvika vgs.
Vi kom i gang veldig fort med mange gode ideer om hvordan informasjonsfilmen/reklamefilmen skulle se ut, og vi hadde planlagt å filme. Vi hadde laget et manus og forestilt oss hvordan filmen skulle se ut. Vi lånte videokamera på skolen og begynte å filme. Når vi hadde filmet en del skjønte vi fort at ingen av oss hadde noen særlig peiling på videokameraer. Vi greide å spille over mesteparten av det vi hadde gjort. Vi prøvde å filme litt på nytt, men vi bestemte oss etter hvert å bytte til ”photostory”. Vi fikk tatt noen bilder i et friminutt og i norsktimen fikk vi satt sammen bildene. Vi møtts en dag etter skolen og spilte inn det vi skulle si og la på musikk. Jeg synes resultatet ble bra til å være en photostory. Vi fikk med den viktigste informasjonen og bildene ble gode. Jeg synes filmen til Magnus og deres gruppe var veldig bra laget, det var med mye gode effekter, bra regissert. Filmen til Emil og deres gruppe var morsom og bra historie, kanskje ikke like god informasjon som Magnus og deres sin.
Jeg liker godt å jobbe med nye hjelpemiddeler som photostory og film. Det er morsomt å gjøre noe annet en det vi vanligvis gjør, og de vi har gjort snart i 11 år. Gjennom dette prosjektet lærte jeg litt om hvordan man bruker et videokamera, og hvordan hva man helst ikke skal gjøre med det. Jeg ble også medre med programmet ”photostory”.
Musikkvideo
Jeg har valgt musikkvideoen til ”down under” av gruppa ”men at work”. Sangen kommer fra albumet ”business as usual”, dette var deres første album og ble utgitt i 1981. Målgruppen for sangen er folk som liker rock, eller ”new wave” sjangeren som denne sangen tilhører. Sangen handler om Australia og ble regnet som nasjonalsangen for de unge. Teksten handler om en man som først treffer en fremmed dame i ørkenen som gir han frokost, Så kjøper han et brød fra en stor mann med mye muskler i Brussel som ikke skjønner hva han sier. Den store mannen sier han kommer fra landet ”down under” der ølet flyter og menn kaster opp. De bruker utrykket ”land down under” i sangen som skal være Australia. Det er fordi de ikke har lov til å bruke Australia i sangene sine. Sangen handler om en man som treffer forskjellige folk, men den har ingen sammenheng. Det blir sagt mye positivt om ”land down under” i sangen. Det er en fortellende musikk video.
Det er veldig mye sammenheng mellom sangteksten og musikkvideoen. Det de synger i teksten, gjør de som er med i filmen. Vi møter en fremmed dame, forskjellige men som er hovedpersonene og spilles av alle de forskjellige band medlemmene, de er turister, og en stor man som selger bake varer og øl. Bandmedlemmene synger ikke i musikkvideoen, men de spiller noen instrumentale deler. Det de sier med munnene til personene de møter er det som spilles i sangen. Teksten handler om noen turister som er som er i Australia. ( land down under). Det som fanger oppmerksomheten min i teksten er alle de tingene de gjør. De gjør mye rart og bare tuller rund, skuespillerne er også dårlige som gjør den litt komisk. Det gjør at jeg blir i godt humør av å høre sangen. Musikkvideoen er delt opp i flere klipp og de har forskjellige kameravinkel. Noen har froskeperspektiv, noen fugleperspektiv og de fleste har normalperspektiv. Jeg synes videoen understreker sangen og det gir en mer helhet i sangen, man forstår bedre hva teksten handler om. Musikkvideoen sier ikke så mye om artistene, da hadde de i så fall hvert en useriøs gruppe som bare går rundt og tuller.
Jeg valgte denne musikkvideoen fordi sangen er veldig bra og musikkvideoen var morsom, den gjør at jeg kommer i godt humør.
tirsdag 21. april 2009
lyrikk - sangtekst
Jeg har valgt sangteksten til sangen ”tidløs” av postgirobygget. Den finner du her: http://lyricwiki.org/Postgirobygget:Tidl%C3%B8s
Jeg valgte denne sangen fordi den har en fengende melodi og den situasjonen han som synger er i tror jeg mange som har jobb kjenner seg i. Spesielt de som jobber på kontor når det er fint vær. Teksten handler om en man som jobber veldig mye, han blir sittende inn på jobb og tenker på alt han skal gjøre. Men kaster bort all tiden på jobb. Han finner ut at alt handler ikke om penger men at han trenger en solskinnsdag. Han skjønner at penger ikke er alt, men opphevelser og å ha det gøy også er viktig. Stemningen er ikke så god fordi han det handler om skjønner at han har gjort et dårlig valg og er ikke veldig glad. Det eneste jeg kan se som folk må vite hva er før de hører sangen er utrykket ”jeg ble liggende på været”. Det betyr at han må vente til det dårlige været er over.
Teksten har en del rim, men ikke i hele teksten og det var ikke ett system på det. Det er gjentakelse i teksten, et eksempel er refrenget ” Jeg skulle sitte på en brygge og høre på bygget. Jeg skulle brøle "Bohemen leve!" Og jeg som trodde jeg var rik, men tid ble penger”. Jeg synes teksten passer veldig godt til melodien, melodien får frem budskapet i teksten bedre.
lyrikk
Jeg har valgt diktet ”du må ikke sove” av Arnulf Øverland. Dette diktet fant jeg på internett, men diktet har jeg hørt før og det har et veldig bra innhold. Jeg er ikke spesielt glad i dikt, men dette var det beste jeg har lest og derfor valgte jeg det.
Det handler om da Hitler kom til makten og at han ville innvadere hele Europa. Han mener at alle som ikke har noe å gjøre burde verve seg til militæret og stå imot Hitler. I dette diktet kan man se at Arnulf Øverland var kommunist, fordi han var så imot det Hitler gjorde, f. eks det han gjorde mot jødene. Jeg mener budskapet er at man skal kjempe imot det onde og bry seg.
søndag 19. april 2009
The multicultural UK
1. What are the largest non-European ethnic groups we find in the UK today?
- Indian people
2. Why did these people come to the UK in the first place?
- Because India was a British colony
3. What is the situation like for young people belonging to these minorities in Britain today?
- They have a lower middle age than the white English people.
4. Do you know any famous British people with an Asian, African or African-Caribbean ethnic background? Who is he/she? Why is he/she famous?
- J.R.R. Tolkien is a British writer, he was born in south-Africa. He is famous for the books “The lord of the rings” and “The hobbit”
5. What does Brick lane, the Notting Hill Carnival and Brixton have to do with ethnic diversity in Britain
- Brick lane is a street in London with many non-European ethnic people
- Notting Hill Carnival is carnival with mostly non-European ethnic people and the leaders are from Caribbean.
- Brixton is a place in London with many Jamaicans.
torsdag 12. mars 2009
Reklame
Reklame er et budskap som viser et produkt de vil overtale folket til å kjøpe eller like. Det blir også vist reklame for at vi skal vite om et nytt produkt. Det blir ofte vist i massemediene, det kan være på tv, radio, aviser, internett, plakater noen reklamer blir også vist i filmer, men da prøver de å gjøre det litt skjult. Som for eksempel i James Bond der de bruker en type bil og en type klokker som de fokuserer litt ekstra inn på. Det blir brukt forskjellige virkemiddeler for å få oss til å kjøpe, ett viktig og påvirkende virkemiddel er humor. Det får oss til å huske reklamen. Sanger er også en del brukt i reklame, spesielt på tv og radio, når vi da hører sangen får det oss til å forbinde produktet med sangen. I noen reklamer blir det brukt vanskelige fremmed ord, det får produktet til å høres veldig avansert ut. Det blir også brukt mye pluss ord som for eksempel eksklusiv, best, nyhet og toppmodell, disse ordene får folket til å få positive forestillinger om produktet.
Jeg har valgt en reklame film fra tv som gikk i 2006. Det er reklame for lotto, og hensikten med reklamen er at du får mer makt om du hat penger som når man vinner i lotto. I denne filmen kjøpte han sannsynligvis hele firmaet og ble derfor sjefen. Da kunne han ta igjen på den gamle sjefen hans som ikke var særlig hyggelig mot han. Målgruppa for denne reklamen er for alle som liker å gamble med pengene sine, lotto er faktisk lov for mindreårige også, så reklamen er rettet mot alle.
De prøver å vise at hvis du vinner i lotto kan livet blir mye bedre, det kan stemme det men det er svært få som blir det. I denne reklamen er det brukt en del humor det forsterker budskapet og den var original og det får meg til å huske den. Jeg er ikke veldig interessert i tipping, men denne reklame filmen får meg til å få mer lyst til å tippe. De greier å få ut budskapet sitt på en god måte. Jeg synes filmen er morsom og det er en av grunnene til at jeg valgte denne reklame filmen. De har også vunnet priser for reklamefilmen.
tirsdag 24. februar 2009
Digital fortelling
Jeg synes digital fortelling var en morsom måte å lære norsk på, det er også fint at vi bruker nye ting som har kommet de senere årene i stedet for å lese i en bok hele tiden.
fredag 30. januar 2009
Diktet Brasil-Norge
Diktet er delt inn i fem strofer, de har alle ulik lengde, og blir stadig kortere. Det er kun litt rytme i den første strofen, men i de fire siste er det lite eller ikke noe rytme. Det er ingen rim i dette diktet og mangelen på rim kan få diktet til å virke mer seriøst og saklig. Lars Saabye Christensen har brukt mange ulike og sterke ord for å få frem kontrastene og ulikhetene mellom Brasil og Norge.
Virkemiddelet gjentakelse blir brukt i diktet, som: «Hvis Norge...» og «er Brasil...» og disse to gjentakelsene blir brukt igjennom hele det første avsnittet. Ellers er gjentakelsen brukt som sammenligning mellom Norge og Brasil.
Det er mange språklige bilder i dette diktet. Metafor: "Brasil flytende muskler" og "Norge er en gjedde på grunna i
indre Østfold", dette får oss til å skjønne hvor sterkere Brasil er i forhold til Norge.
Sammenligning, ved at Norge hele tiden blir sammenlignet med Brasil, at Norge er mye svakere i forhold til Brasil osv. Kontrast på en måte med dypeste snø - silende sol og gjedde - piraja.
Diktet kan ligne mer på prosa siden diktet har fulle setninger som er delt opp, dette gir diktet mer kontrast og gir litt mer trykk.
Temaet i diktet er VM-kampen i 1998, mellom Brasil og Norge. Budskapet i diktet er er at noe selv noe lite og svakt kan vinne, og vokse seg større.